PC:
Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Mac:
Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Arrangement

VILLMARKSDAGAN 2015

VillmarksdaganiBeiarn2015.jpg

JULEMARKED PÅ STORJORD

Julemarked2014001.JPG
Julemarked2014012.JPG
Julemarked2014013.JPG
Julemarked2014018.JPG
Julemarked2014019.JPG

BIRGITTE GRIMSTAD

Mini-kabaret til Grunnlovsjubileet 2014:

«LUNE GLIMT FRA FIREHUNDREÅRIG-NATTEN»

et uærbødig skråblikk på dansketiden.

ved BIRGITTE GRIMSTAD

 

Kabaret’en er en historiefortelling med rikt islett av anekdoter, middelalderviser, skillingsviser, futeviser, dikt og eventyr, med tekster av Ludvig Holberg, Johan Herman Wessel, HC Andersen, Åsmund O. Vinje, Henrik Ibsen, Carsten Hauch, Piet Hein, m.fl.

 

 

BEIARN KRO & HOTELL

SØNDAG, 19.OKT. 2014 KL.20.00

BILL.PRIS: 100,- KR

VILLMARKSDAGAN

small_villmarksdagan.jpg

FRIVILLIGHETSPRISEN 2013

BEIARN RØDE KORS HJELPEKORPS HAR UTMERKET SEG I FRIVILLIG ULØNNET ARBEID FOR SITT NÆRMILJØ OG SINE MEDMENNESKER.

 

  • Dere har holdt på i 37 år her i Beiarn og mange har hatt ulike verv som styreledere, styremedlemmer, operative ledere og administrative ledere i tillegg til å være frivillige/medlemmer.
  • Spesielt må nevnes de som har vært ledere; Asbjørn Troli, Arnold Furumo, Magnar Steinåmo, Sverre Myrvoll, Arvid Abelsen, Bror Hemminghytt og i dag Ellinor Mikalsen.
  • Dere er i dag 50 betalende medlemmer som kan bli utkalt på oppdrag.
  • Disse oppdragene kan være alt fra arrestasjoner og ettersøk til transport- og ambulanseoppdrag. 

De to siste årene er det registrert hele 2040 timer bare på leteaksjoner.  Dette er en svært viktig samfunnsoppgave som blir ivaretatt på frivillig basis.

  • Alarmtelefonen som er i berdeskap 24 timer i døgnet, går på rundgang hos medlemmene og det stiller som regel alltid opp noen på kort varsel når det kalles ut til aksjoner.  Av og til blir det håndplukket medlemmer til spesielle oppdrag som f.eks. transportoppdrag med scooter eller ATV.  Disse stiller opp med egne private kjøretøy og får kun dekt faktiske utgifter som olje og bensin.
  • De frivillige stiller opp gratis og eventuelle inntekter for aksjonene går rett til laget.  Medlemmene stiller også opp på ulike oppdrag for å få inn inntekter til laget; f.eks. som vakter i Vestvatn Alpinbakke, parkeringsvakter på Villmarksdagan, vakter på Reinhornrennet, salg av adventskalender og det holdes kurs i bl.a. førstehjelp for off. ansatte og næringslivet.  De frivillige stiller også opp på dugnader for å vedlikeholde utstyr og depot.
  • Dere stiller årlig opp og lager til kosekveld på sykestua for de eldre hvor dere serverer varm mat, har underholdning, musikk og loddsalg.
  • Dere har etterhvert et stort utstyrslager som dere også stiller til disposisjon for andre om nødvendig.
  • Dere er i tillegg innovativ og nytenkende.  Dere var de første til å ta i bruk et nytt amerikansk system (Sarloc) for å spore opp den savnede.  Den som er savnet blir ringt opp og bedt om å trykke på en link som kobles til en kartreferanse.  Det var første gang at noen ble reddet gjennom dette systemet, da det ble tatt i bruk i Fjøsdalområdet bak Grottåtinden, her i Beiarn i år.

OLAV STEDJE I BEIARN

OLAV STEDJE VAR
PÅ KRO OG HOTELL BEIARN
SØNDAG, 24.NOV. KL.16.00
52 stk var innom og hørte på.

Programmet "I levande livet" tok for seg Steedjes karriere, med muntre historier og kjente sanger. Den varme stemmen til Olav Stedje var fremdeles like god og trollbindende. 


Vokalist, gitarist og tekstforfatter Olav Stedje, f 1953 i Sogndal. Platedebuterte i 1981 med årets mest populære debutplate "Ta meg med". Blant sangene var "Vi vandrar saman" og "Når ho er hjå meg".

I løpet av 30 år har Olav Stedje gitt
ut 12 plater. Han har fått både Spelemannspris, Medaaspris, fylkeskulturpris og i 2011 Lutt sin hederspris. Olav Stedje har ligget på Norsktoppen med om lag 40 ulike låter, og han har deltatt i den norske Melodi Grand Prix hele fire ganger.

VILLMARKSDAGAN 2013

Tilbake til Trones skole ble årets Villmarksdaga igjen en suksess!

Trones skole var ferdig oppusset og fremsto som et lyst og trivelig skolebygg som fikk mye skryt av de besøkende.

Lørdags formiddag var regnfylt og overskyet, men godt og varmt – et perfekt messevær ifølge noen av utstillerne. Regnet stoppet i 12-tida og ble bare bedre og bedre utover dagen.  Søndag kom sola fram og det ble en strålende dag.

Med 4568 solgte billetter slo vi rekorden fra 2011 med ca. 1000 flere solgte billetter.

90 utstillere (som også var rekord) sørget for mye spennende å se på og handle. 

I år fikk de frivillige svarte T-skjorter som var sponset av Statskog og Govdessåga Kraftverk.

Villmarksdagan ble som vanlig åpnet av ordfører Monika Sande og geleidet videre på en utmerket måte av Tarjei Skare. På scenen hadde han med seg Saltdal Spellemannslag som skapte god stemning med sitt gode humør og trivelige spilling! Nytt av året var vår lokale trio ”Sverres Venner” bestående av Sverre Andersen, Ivar Sæther og Einar Karlsen som inviterte til allsang.  Sanghefter ble delt ut og folk fant tonen og sang med.

Også i år fikk vi besøk av O.J. Hanssen ”Den syngende lensmannsbetjenten fra Mosjøen” som hadde konsert både lørdag og søndag.  Han var også trekkplasteret på Villmarksfesten som UL Vårliv arrangerte på Ungdomshuset på Trones på lørdagskvelden.  Takk til Ivar Sæther som stilte opp og styrte det tekniske med lyden begge dagene!

I år prøvde vi å ”utvide” Villmarksdagan litt ved å arrangere to kurs som startet noen dager før.  Kurset i smiing av knivblad ble en kjempesuksess; Trygve Flatebø gjorde en heroisk innsats ved smia i 4 hele dager og fikk formidlet noen av sine kunnskaper videre til 5 lærevillige kursdeltakere.  På lørdag og søndag fikk også de besøkende overvære kurset, noe som tydeligvis var svært populært siden de konstant sto en tilskuerskare rundt smieteltet.  Trygve ble for øvrig vel fortjent kåret til årets Beste Stand og fikk diplom og ei flott øks i premie.   Det andre kurset var i Gullgraving.  Oddvar Weness fra Gullgraverskolen delte sine kunnskaper med store og små i elva ved Nevernesbua på fredag og i nylaget gullgraverkasse på Trones skole lørdag og søndag. Her ble det funnet både gull og rubiner.

Inger Larsen samlet mange interesserte i garasjen rundt bordet med neverfletting.  Pitesamisk Forening og Douddara Rafe avholdt også kurs i skjæring av sennegress.

Verdens beste møsbrømlefse som ble kåret under Jazzcampen for 5 år siden, ble solgt under Villmarksdagan sammen med rømmegrøt, vårruller, marinerte kyllingspyd, reinskav og annen grillmat.  Bondens Marked og Markens Grøde kunne også by på mye god lokal mat.   Det virka som de fleste gikk mette hjem fra Villmarksdagan i år også! 

Trond Steen viste fram ei sopputstilling av ulike lokale sopper, noe som var veldig populært.  De som var med Inge Strand og Beiarn Turlag på tur til Asplemmen på søndag fikk en flott historisk og kulturell opplevelse.

Flere av foredragene som ble annonsert måtte dessverre avlyses, men Jan Karlsson holdt et interessant foredrag om elg- og bjørnelokk, jakt og kunst.  Beiarn Næringsforum i samarbeid med SNU hadde forberedt et hytte- og fritidsseminar om lokal verdiskaping, men folk ville heller være ute i finværet.  De hadde derimot en godt besøkt stand hvor lokale vare- og tjenesteleverandører fikk vist seg fram.

På søndag var det Olav Antonsen som var det store trekkplasteret med sitt ”Anton`s Timber Show” hvor han demonstrerte ulike hogge-, kappe- og sageredskaper.  Mye gikk på tidtaking, noe som førte til mye spenning og humor.

EN STOR TAKK TIL ALLE FRIVILLIGE SOM STILTE OPP OG GJORDE DISSE TRIVELIGE DAGENE MULIGE; TAKK OGSÅ TIL UTSTILLERNE OG ALLE BESØKENDE !

www.villmarksdagan.no

Konsert i Beiarn kirke

Onsdag, 13.aug. kl.19.00

Inngang kr. 200,-

Ørnulf Holthe var en av gründerne og stemmen i et av landets mest legendariske pop-/danseband, trønderske Gluntan. De herjet hit-listene aller mest fra slutten av 60-tallet og ti år framover, og solgte totalt godt over en-og-en-halv million album!

Han synger noen av de vakreste salmene og sangene vi alle er så glade i på sin siste CD og på denne konserten!

 

Arr. Beiarn Folkeakademi og Beiarn Menighet.

Julemarked på Storjord

Litt surt og kaldt, men god stemning på Storjord søndag, 09.12.12.

Julegrantenning på Moldjord

Landbruksspillet

Tirsdag, 27.nov. 2012 gjennomførte 10.klassen i Beiarn Landbruksspillet.
Landbruksspillet er et pedagogisk opplegg for avgangsklassene i grunnskolen, der elevene får saklig
informasjon om norsk landbruk på en lystbetont og morsom måte.
Spillet handler om en gårdbrukerfamilies arbeid på gården.
Elevene får mulighet til å drive en gård som om den var deres egen.
De skal i spillet være bønder som må ta de beslutninger som er nødvendige for å drive gården.
Det er et gruppearbeid som utfordrer mange ferdigheter og berører mange skolefag.
 
Les mer om Landbruksspillet

URBAND CAMP

11.-14.oktober ble Urband Camp arrangert i Arkangelsk.  Dette er Russlands svar på TGV Jazzcamp i Beiarn og et resultat av samarbeidet mellom VAE-prosjektet (Voluntary Arrangement Exchange) og den nye frivilligorganisasjonen ARVO (Arkhangelsk Regional Voluntary Organization).  Les mer på www.urbandcamp.com !
De mange frivillig gjorde en kjempeflott innsats!

EVENTYRREISA

Stina Fagertun besøkte Moldjord skole onsdag, 31,10,12 og barnetrinnet fra 1.-7.klasse fikk gleden av å høre noen av hennes spennede eventyr.  Her var kjente eventyr fra Asbjørnsen og Moe og mindre kjente fra vår nordnorske eventyrsamler Just Quigstad.

VILLMARKSDAGAN 2012

Villmarksdagan 2012:

 

I år ble Villmarksdagan arrangert på Moldjord skole fordi Trones skole er under oppussing.

Lørdagen var det overskyet, men godt og varmt – et perfekt messevær ifølge noen av utstillerne. Søndag kom sola fram og det ble en strålende dag.

Besøkstallet har de siste årene ligget på rundt 4000 besøkende og det ble det i år også!

I underkant av 80 utstillere sørget for mye spennende å se på og handle.  Hele fotballbanen på baksiden av skolen ble brukt og utstillerne var svært fornøyd med den gode plassen.

I år fikk de frivillige blå T-skjorter som var sponset av Salten Dyretransport v/Hallgeir Tiurdal.

 

Villmarksdagan ble åpnet av ordfører Monika Sande og geleidet videre på en utmerket måte av Tarjei Skare som også i år sang egne sanger.   Saltdal Spellemannslag skapte god stemning med sitt gode humør og trivelige spilling! Dansing ble det også anledning til for de som hadde lyst.  John S. Oppdahl underholdt fra scenen med opplesing fra sine bøker og med fangstkurs.

   I år fikk vi besøk av O.J. Hanssen ”Den syngende lensmannsbetjenten fra Mosjøen” som hadde konsert både lørdag og søndag.  Han var veldig fornøyd med dagene og fikk rekruttert flere fans fra Salten.  Takk til folkan fra Radio Beiarn og Ivar Sæther som stilte opp og styrte det tekniske med lyden begge dagene!

Nordlandsmuseet hadde vasket og pusset A-Forden som folk fikk seg en kjøretur i.

Nytt av året var besøk av en ekte sjaman; healeren Kai Eik spilte på tromme, fortalte eventyr og tilbød massasje.

Vevegruppa Izvorje fra Serbia hadde også stand med sine flotte veveprodukter; sjal, skjerf og jakker m.m.  De hadde i løpet av uka hatt et vevekurs og utstilling på Bygdetunet.

 

Verdens beste møsbrømlefse som ble kåret under Jazzcampen for 4 år siden, ble solgt under Villmarksdagan sammen med rømmegrøt, vårruller, røykalaks, reinskav og annen grillmat.  Bondens Marked og Markens Grøde kunne også by på mye god lokal mat.   Det virka som de fleste gikk mette hjem fra Villmarksdagan i år også! 

Mats Nettelbladt og Trond Steen viste fram ei sopputstilling av ulike lokale sopper, noe som var veldig populært.  De som var med Gunnar Storhaug og Beiarn Turlag på tur til Kristinagammen i Tverrådalen på søndag fikk en flott historisk og kulturell opplevelse.

EN STOR TAKK TIL ALLE FRIVILLIGE SOM STILTE OPP OG GJORDE DISSE TRIVELIGE DAGENE MULIGE; TAKK OGSÅ TIL UTSTILLERNE OG ALLE BESØKENDE !

Se alle bildene på:

www.villmarksdagan.no


JULEMARKED PÅ STORJORD, 04.12.11

Tenning av julegrana på Moldjord

VELKOMMEN TIL HELSEKAFÈ

HVER ONSDAG KL.11-13
PÅ KANTINA TIL BEIARVEKST PÅ TOLLÅ.


HAR DU BEHOV FOR TRANSPORT - TA KONTAKT MED
HJEMMETJENESTEN ELLER FRIVILLIGSENTRALEN (TLF.41408559)

ANSVARLIG FOR BINGO OG BEVERTNING ER BRITT MATHISEN.

HELSEKAFE, 28.okt.2011

Villmarksdagan 2011

Villmarksdagan ble en susess i år også med flott vær og mange besøkende!
Se mer på www.villmarksdagan.no
og http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nordland/1.7750008
038.JPG

Jazzcampen 2011

FORELØPIG RAPPORT VAE-PROSJEKTET, JAZZCAMPEN 2011.

De 5 frivillige fra Russland:

-          Stepan Alexandrov

-          Yana Kostousova

-          Ekaterina Pilitsyna

-          Dmitry Karelin

-          Irina Bogolepova

01.08.  De russiske frivillige ankom fra Bodø i lag med de andre russiske deltakerne og Tatiana ca. kl.21.00. De ble ønsket velkommen på Gjestegården av Gudbjørg og Rune, fikk mat og tildelt rom i barnehagen.

02.08. Kl.10.00 ble det avholdt et kurs om frivillig arbeid v/Gudbjørg. Alle bortsett fra Dmitry ble med til Bodø i lag med Rune for å være med på Jazzcruiset.  Dmitry ble med på forberedelser til åpningskonserten på Tarnes i lag med teknikerne og kaffekoking i lag med Gudbjørg. Alle deltok på sosialt samvær med grillmat på skolen på kvelden.

03.08.  De frivillige fra Russland ble også presentert under presentasjonen i samfunnssalen. Dmitry og Stepan deltok på rigging av utescene. Yana var ansvarlig for fotografering. Ekaterina og Irina deltok på forberedelser til Jamsession på Trones Ungdomshus.

04.08.  Dmitry og Stepan fortsatte å være med på opprigginga av utescenen og de andre deltok på rigging av Backstage og uteområdet (gjerder og telt m.m.).

05.08.  Alle var med Rune for å følge produksjonen av konserten med Hilde Louise og nattjammen. Samtale med Hilde Louise, oppbygging av konsertlokalet i samfunnssalen, rigging av det tekniske utstyret m.m.

06.08.  Alle deltok på forberedelser til TGV in Consert.

07.08.  Alle deltok på opprydding på skolen, barnehagen og Klokkergården. Etter lunch dro alle på ekskursjon opp til Canyon i Eiteråga hvor ideen til Jazzcampen ble født. De tøffeste badet til og med i kulpen nedfor fossen. Avreise med rutebuss i lag med Rolf fra Moldjord kl.17.30.  Rune tok i mot på Bodøsjøen Camping. Det ble spist Pizza og uka ble evaluert.

08.08.  Avreise til Russland via Oslo kl.07.15 fra Bodø.

Nordlandsnettverket på studietur til Serbia

8.-15.juni dro 10 daglige ledere fra Nordlandsnettverket til Serbia på studietur.
Vi var med å åpne den første frivilligsentralen i Serbia i Gorny Milanovac, deltok på fredsmarsjen i regi av den norske venneforeningen på Vest Balkan (tidligere Norsk - Serbisk Vennskapssamband) og la ned krans på minnesmerket over de falne krigsfangene som ble sendt til Norge under 2.verdenskrig.
Vi besøkte også Banja og fikk hilse på de som jobber for å etablere en frivilligsentral der.  Vi fikk også innblikk i et spennende integreringsprosjekt basert på frivillighet som basketballklubben i Gorny Milanovac sto bak.  Her var friske og funksjonshemmede barn samlet om et spesielt treningsopplegg utviklet av en amerikansk basketballspiller.
Vi fikk lære mye om Serbisk historie og kultur på turen takket være Rajko, Daglig leder på Dønna Frivillighetssentral som fungerte som vår reiseleder.

Voluntary Arrangement Exchange, VAE

Beiarn Frivilligsentral deltar i frivilligprosjektet VAE under ledelse av Rune Paulsen, IntraAct Productions.  Prosjektet går ut på utveksling av frivillige stabsmedlemmer mellom festivalarrangører i Barents og opplæring av frivillige hos arrangører i Russland.
Prosjektledelsen bestående av Rune Paulsen, Rolf Johansen (Christiania Lyd), Kirsti Lervoll (Riddu Riddu), Tatiana Gorkovaya (tolk) og daglig leder ved Beiarn Frivilligsentral var på besøk i Arkangelsk 26.-30.05.11.
Her holdt vi kurs for frivillige, møtte ulike festivalarrangører og den honorære konsul, deltok på Arkangelsk Blues og rekrutterte frivillige til utveksling til Norge.

Kari Svendsen

Fredag, 05.november kl.17.00 var Kari Svendsen på Beiarn Sykestue med allsang, glede og humor!  Hun er en folkekjær visesanger; kjent som "hu med banjo`n".  Hun underholdt med mange kjente og kjære sanger.
Arr. Beiarn Folkeakademi.

Krasnoborsk

Søndag 11.juli opptrådte trekkspill- og dansegruppa Krasnoborsk fra Arkangelsk på Beiarn Bygdetun.

Bildekveld, 02.12.09

Knut og Toril Sivertsen viste bildeserien "Spor, en vandring blant samiske kulturminner i Saltfjellet" og fortalte historier knyttet til disse kulturminnene.   Det ble ei fin og interessant stund for de som hadde møtt opp.

JULEGRANTENNING

JULEGATE 2009.pdf

Julegrana på Moldjord ble tent 1.søndag i advent med masse folk tilstede og snøtunge trær som ga en flott førjulsstemning.  Konfirmantene og kirkegjengerne fra Lysmessa i Beiarn Kirke gikk i fakkeltog fra kirka til kommunehuset hvor ordføreren hilste de frammøtte.  Adventsgruppa ved Berit og Mona serverte gratis gløgg, saft og pepperkaker, mens Nils tok i mot tips fra folket på høyden på julegrana som i år var levert av Stall Moldjord.  Den målte forøvrig 5,55m og det var Ingelin Kvæl som stakk av med premien.  Tempo spilte julesanger og Stall Moldjord kom kjørende med nissen som hadde godterposer til ungene - og ungene fikk selvfølgelig en kjøretur i sleden!

BILDEKVELD SOM GA MERSMAK

Mandagskvelden den 16.nov. var 15 stk. samlet på Nærmiljøsentralen for å kikke på gamle bilder og mimre litt over hvordan det var i ”gamle dager”.

Gunnar Storhaug hadde velvillig lånt ut noen av bildene fra fotoalbumene sine.  De var avbildet og vist på prosjektor.   Mange flotte bilder fra fisketurer i nærområdet og historiske hendelser (bl.a. pinsestevne på Rengård i 1928 og første Beiarskarstevne i 1941).  Det ble fortalt historier underveis som ofte satte latterdøren på vid gap.   Det var også gruppebilder hvor man kjente igjen en eller to på bildet, men hvem var de andre?  Kjenner du igjen noen av disse?


IMG_6144.jpg

Janne Berntsen fra Salten Museum orienterte om ”Fotoinnstallasjons-prosjektet” sitt og viste noen av de landskapsbildene som skulle monteres opp på tavler ute på de stedene hvor fotografen hadde stått da han tok disse bildene i sin tid.  Interessante oversiktsbilder fra bl.a. Tvervik, Molid og Osbakk.  Hun etterlyste lignende bilder fra lenger opp i dalen også, med tanke på en eventuell utvidelse av prosjektet seinere.

Bjørn Trones hadde samlet et knippe gamle avisutklipp fra Nordlandsposten og Nordlands Framtid med reportasjer fra Beiarn.  Her ble vi bl.a. minnet på hvordan gammelbrua ved Selfors så ut og Arne Frantzen fortalte hvordan de som unger klatret opp på den – til og med med sykkel!  Bjørn har lagt ut mange flere avisutklipp og gamle bilder på sin hjemmeside: btrones.no

Til slutt viste Sussi Gabrielsen en del bilder fra arkivet til historielaget og fortalte hvilket møysommelig arbeid det er å finne navn på de som er avbildet på alle bildene.  Bl.a. har de fått tilgang på masse passbilder som ble tatt under krigen til bruk på id-kortene som alle måtte ha da.  Knut Sivertsen bidro med en oppklaring da han kjente igjen sin mor på ett av bildene.

De oppmøtte var veldig fornøyd med stunden, så i samarbeid med Historielaget vil det nok bli flere sjanser til å se flere gamle bilder på Nærmiljøsentralen framover.


IMG_6130.jpg